İnsan bedeninde enerjinin aktığı yüzlerce enerji merkezi bulunmaktadır. Çakralar, beden üzerindeki bu enerji merkezleridir.

Ve yaşam enerjisi de bedene çakralar yoluyla akar.Çakra, Sanskrit (eski bir Hint dili) dilinde hareketli daire – tekerlek – veya enerji vorteksi anlamına gelir.

Çakraların, gözle görülmeyen enerji bedenimiz üzerinde çarka benzeyen delikler halinde olduğu ve geniş ağızları ile bedene yaklaştıkça daralan, uzun ince hunilere benzediği söylenir.

Girdapsı yapılarıyla hem evrenden ve yeryüzünden gelen enerjileri bedene aktarma görevini yaparlar, hem de bu enerjinin beden dışına, çevreye yayılmasını sağlarlar.

Doğu kültüründe ise her bir çakranın huni şeklinde çiçeğe benzediği ve lotus çiçeği olarak adlandırıldığı bu yüzden de her bir çakranın taç yapraklarıyla ifade edildiği belirtilmektedir.

Çakralar, bedende kuyruk sokumu bölgesinden, başın tepe noktasına kadar uzanan omurga kanalı boyunca çeşitli noktalara karşılık gelirler.

Omurga kanalı, en önemli enerji kanalıdır. Ve çakralardaki enerjinin akıcı ve dengede olması da, bu enerji kanalının temiz olmasına bağlıdır.

Çakraların her birinin hem fiziksel bedeni, hem de bilinci etkileyen belirli fonksiyonları, frekansı, adı, notası, duyusu, mantrası, şekli ve rengi vardır.

İhtiyaç hissettiğimiz çakranın dengelenmesi için bu çakranın rengini kullanabilir (aynı renkte yiyecekler yemek, içmek, giyinmek, çevremizde o renkte obje bulundurmak, o çakraya ait kristaller kullanmak gibi) ve notasında mantrasını seslendirebiliriz.