REM uykusu kişi uyuduktan doksan dakika sonra başlar. Kişi daha hızlı nefes alır, gözleri rastgele, hızlı hareketler yapmaya başlar ve görülen kabuslar daha etkili hale gelir. Merak uyandıran şey ise, beynin bu evrede, uyanıkken olduğu gibi aynı şekilde aktif olmasıdır. Niçin? Çünkü beyin bu evrede en önemli görevlerinden birini yerine getirmektedir.

 Uykunun bu evresi 50 yıldan fazla bir süre önce keşfedilmiştir. Bununla beraber, rem uykusu (hızlı göz hareketli uyku) hala gizemini korumaktadır. Örneğin, bilim insanları bu evrede beynin uzun süreli yeni hatıralar oluşturduğunu bilmektedirler.

 Bu konuda bildiğimiz diğer bir şey de; Rem evresinde beynin ilgisiz olarak kabul ettiği bilgileri ayırıp atması ve önemli olanlarını muhafaza etmesidir.

 Bu süreç boyunca, bizi olduğumuz haliyle şekillendirir, öğrenme sürecine yardım eder, yaşadığımız deneyimleri bünyesinde toplar ve bilişsel, duyumsal ve duygusal düzeyimizi olgunlaştırıp, geliştirir.

 Uzmanların bilemedikleri şey ise beyine bu muhteşem rem evresine aniden geçiş yaparken neyin rehberlik ettiğidir.

 Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, nörologlar Jon Lu ve David Sherman,  beyin  kökünde  bulunan  bir  “anahtarın”  varlığını  açıkladılar.Bu  durum   daha canlı rüyalara “geçiş yapmak” için bir grup özel nöronun varlığıyla açıklanabilir.